„Kulinarne” przepisy florystyczne.

„Kulinarne” przepisy florystyczne.

„Kulinarne” przepisy florystyczne.
autorem artykułu jest Paweł Siedlecki

Doskonałym pomysłem na artystyczne udekorowanie tortu są kwiaty kandyzowane. Nadają się do tego bratki, fiołki, płatki róży lub pojedyncze kwiaty hortensji. Zanurzamy najpierw kwiaty delikatnie w białku po czym obsypujemy je cukrem pudrem. Tak spreparowane fiołki lub płatki róż można nawet zjeść jeśli ktoś ma na to akurat ochotę

DopeÅ‚niajÄ…c florystyczne przepisy „kulinarne” powiem jeszcze, że można jako niezwykle oryginalnÄ… dekoracjÄ™ stoÅ‚u wykorzystać róże zatopione w maÅ‚ych szklanych naczyniach z różnokolorowÄ… galaretkÄ… spożywczÄ…. Galaretka oczywiÅ›cie nie może być gorÄ…ca w momencie zalewania miseczki z kwiatem w Å›rodku. Powinna mieć pokojowÄ… temperaturÄ™, żeby nie poparzyć pÅ‚atków, bo wtedy siÄ™ zmarszczÄ… i nie bÄ™dzie efektu. Dobrze wyglÄ…da np. czerwona róża w żółtej galaretce lub biaÅ‚a w zielonej.

Można również zatopić fantazyjnie kwiaty w bryÅ‚kach lodu. KsztaÅ‚t lodowych dekoracji zależy od naszej indywidualnej inwencji twórczej i dobranych naczyÅ„, z których nasze „rzeźby” wyjmiemy, aby wyeksponować je na stole. Dobrze wyglÄ…dajÄ… z pewnoÅ›ciÄ… kopuÅ‚ki lodowe jakie uzyskamy po przewróceniu „do góry nogami” miseczek. Ponieważ woda jakÄ… zalejemy kwiaty jest mniej gÄ™sta niż wspomniana galaretka, część drobnych kwiatów może wypÅ‚ywać na powierzchniÄ™ , pozostawiajÄ…c naczynie głębiej bez dekoracji. Warto wiÄ™c dorzucić kilka drobnych owoców które opadnÄ… na dno naczynia np. dzikiej róży czy jarzÄ™biny jeÅ›li dekorujemy stół na przyjÄ™cie akurat jesieniÄ…. lub po prostu kilka plasterków pomaraÅ„czy czy limonki. Wstawiamy nasze dzieÅ‚o do lodówki i gotowe. Florystyczne dekoracje lodowe nie sÄ… zbyt trwaÅ‚e i bÄ™dÄ… powoli zmieniać ksztaÅ‚t na stole, nie mniej jednak mogÄ… wyglÄ…dać efektownie na poczÄ…tku przyjÄ™cia, „na wejÅ›ciu”.

Inną praktyczną możliwością jaką doradzam jest zrobienie samodzielnie florystycznych kostek lodu do drinków. Jeśli mamy akurat foremki do lodu w jakimś ciekawym kształcie np. gwiazdki można w każdą przegródkę dorzucić np. malutki płatek miniaturowej róży lub hortensji, listek bazylii lub mięty (zerwany z samego szczytu pędu, gdzie młode listki są najdrobniejsze) czy malutki fragment plasterka cytryny lub pomarańczy. Kostki lodu można zabarwić dolewając odrobinę soku z malin lub wiśni, albo z pomarańczy.

Takie drobne niespodzianki ukryte w kostkach lodu z pewnością uatrakcyjnią party i będą miłym zaskoczeniem dla gości.


--
Studio Florystyczne Green-Line
www.green-line.com.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz takze:
Co mówią kolory Twojego ubrania o Tobie?
Małżeństwo w starożytnych Chinach
Skąd ten nagły paniczny lęk?
Jak zabłysnąć na początku wystąpienia
Niebanalne wnętrza - w poszukiwaniu inspiracji